Nieuwe woonst renoveren? Jaar extra tijd om vorige woning te verkopen

extra_jaar_renovatie_registratierechten

Wie zijn nieuwe woning grondig renoveert krijgt binnenkort drie jaar de tijd om de oude woning of bouwgrond te verkopen om zo slechts 1 procent registratiebelasting te moeten betalen. Tot nu toe lag de termijn op twee jaar. De bewuste regeringsamendementen werden afgelopen vrijdag goedgekeurd en moeten nu enkel nog langs het Vlaams Parlement passeren.

  • 25 oktober 2022

Kopers van een enige woning betalen in Vlaanderen sinds dit jaar 3 in plaats van 6 procent registratierechten. In geval van een grondige energetische investering daalt het tarief naar 1 procent.

Kopers kunnen enkel genieten van de verlaagde tarieven als ze geen eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond, of hun huidige woning of bouwgrond binnen de twee jaar verkopen. Bij de verlaagde registratierechten aan 1 procent komt er nu opnieuw een extra jaar bij.

De verlenging geldt voor eigenaars die bezig zijn met een ingrijpende energetische renovatie van de nieuwe woning, of de verbouwing van een nieuw beschermd monument.

"Voortaan hebben deze eigenaars een jaar extra de tijd om de verkoop van hun eerste woning of bouwgrond - die als voorwaarde gold om van het verlaagd tarief registratiebelasting te genieten - af te ronden", zegt Diependaele in een mededeling.

Langere doorlooptijd bouwprojecten

Het extra jaar komt er omdat de termijn te kort bleek bij vele bouwprojecten. "De gemiddelde doorlooptijd van een bouwproject is langer geworden het voorbije jaar. Ook de levering voor bouwmaterialen sleept langer aan. Om te vermijden dat de eigenaars die willen renoveren in de problemen geraken, gaan we nu die termijn van twee jaar verlengen tot drie jaar."

De reeds lopende termijnen van 2 jaar worden automatisch met een jaar verlengd. De koper moet dus zelf geen actie ondernemen.

Bron: Belga